Runt 1 500 bränder förra året startade på spisen till följd av bland annat torrkokning.

Runt 1 500 bränder förra året startade på spisen till följd av bland annat torrkokning. Foto: Pixabay

Minska risken för bränder i jultider

Bostad.

Under december månad ökar brandriskerna i de svenska hemmen. Att ha rätt utrustning kan vara livsavgörande om brand skulle uppstå.

Av
Andreas Lindegren

Vid jul- och nyårstider ökar riskerna för bränder i de svenska hemmen. Ökad användning av levande ljus och en spis som stundtals går på högvarv för att tillaga julmaten och nyårssupén är några anledningar till den ökade risken under december månad. Just spisen är idag den vanligaste brandorsaken i landet och under de senaste 20 åren har antalet spisbränder ökat med 70 procent.

Under förra året ryckte räddningstjänsten ut strax över 7 000 gånger på grund av brand i bostäder, varav nästan 1 500 av dessa startade på spisen till följd av bland annat torrkokning och frityrolja som fattat eld. Många bränder startar alltså av rent slarv.

– Många glömmer mat på spisen om de går från köket när de lagar mat, säger Tomas Ekman, brandskadespecialist hos Länsförsäkringar Västerbotten.

Börjar en gryta eller stekpanna att brinna måste man agera fort och att då ha rätt släckutrustning tillgänglig kan vara avgörande om branden stannar vid kastrullen eller sprider sig.

– Stäng av spisfläkten och kväv elden med ett lock eller en brandfilt. Häll aldrig vatten över brinnande fett eller olja, det kan orsaka en explosion och antända resten av köket, säger Thomas.

Många glömmer mat på spisen om de går från köket när de lagar mat

Rekommendationen är att alla hushåll ska ha brandfilt, brandsläckare och självklart även brandvarnare. Brandsläckaren bör vara en pulversläckare på minst sex kilo och ska placeras där man lätt kommer åt den och att det finns minst en släckare per våningsplan.

– Först och främst ska du ha brandvarnare i köket för att snabbt bli varnad om det börjar ryka eller brinna. Sen ska du ha brandfilt och brandsläckare i anslutning till köket, säger Ekman.

Att minska risken för att bränder uppstår hänger främst på personerna i hushållet, att exempelvis undvika att lämna spisen obevakad, något som dock kan vara svårt ibland när tillagningstiden är flera timmar. Ett tips är därför att skaffa en så kallad spisvakt.

– En mycket bra åtgärd är att installera en spisvakt som bryter strömmen innan det blir för varmt och maten fattar eld. Kanske ska du även installera en sådan åt dina äldre föräldrar eller släktingar, tipsar Thomas.

Som barnfamilj bör man även prata med sina barn om vilka risker som finns om de leker med exempelvis tändstickor.

– Barns nyfikenhet och lek med eld står för upp till 20 procent av alla brandtillbud varje år. Berätta för barnen om riskerna med att leka med tändstickor och låt dem vara med och tända och släcka levande ljus. Förklara hur de ska göra om de upptäcker att det brinner, hur brandvarnaren låter och är barnen inte för små så se till att de även vet hur de ska använda brandfilt och brandsläckare, tipsar Thomas.

Ett annat tips till landets barnfamiljer är att öva.

– Att göra en brandövning med familjen där man går igenom bästa sätten att ta sig ut, återsamlingsplats och släckutrustning kan innebära skillnaden mellan liv och död. Det tar inte lång tid och övandet kan med fördel iscensättas som en rolig, men livsviktig, lek för alla familjemedlemmar.

Publicerad 14 December 2019 07:00